Wielokulturowe Warsztaty Kulinarne – Kuchnia Romska

Stowarzyszenie Wielokulturowy Kraków zaprasza na cykl Wielokulturowych Warsztatów Kulinarnych. 🍴🍝🍆
Przedstawiciele/lki różnych kultur przygotują potrawy charakterystyczne dla regionu swojego pochodzenia, a także opowiedzą o ich znaczeniu w ich kulturze. Pierwsze warsztaty odbędą się już 8 stycznia o godzinie 13.00 w Domu Utopii w Nowej Hucie.
Tematem spotkania będą tradycje kulinarne Romów.
Warsztaty zostaną przeprowadzone w formie pokazu kulinarnego, podczas którego uczestnicy będą mieli możliwość aktywnego uczestnictwa w przygotowaniu potraw, takich jak:
🍴Herbata romska
🍴Hałuszki (danie mięsne)
🍴Zamiszka (danie wegetariańskie)
🍴Ciasto romskie
Pokaz zostanie poprzedzony krótkim wprowadzeniem na temat kultury i tradycji Romów, ich podstawowych symboli oraz grup romskich zamieszkujących Kraków. 📖
Spotkanie zwieńczy degustacja wspólnie przygotowanych dań.
Informacje o prowadzących:
Marzena Fras
prezeska integracyjnego stowarzyszenia Sawore, asystent romski od ponad 10 lat, asystent zawodowo socjalny, prowadzi świetlice integracyjna dla dzieci romskich, prowadzi warsztaty na temat kultury romskiej, bierze udział w konferencjach o tematyce romskiej, brała udział w programach unijnych.
Edyta Jaśkowiak
aktywistka, sekretarz Romskiego Stowarzyszenia Oświatowego Harangos w Krakowie. Ukończyła pedagogikę wczesnoszkolną z wychowaniem plastycznym. Pracuje w krakowskich szkołach jako asystent edukacji romskiej. Prowadzi świetlicę integracyjną dla dzieci i młodzieży Amaro Kher, na terenie Nowe Huty. Współorganizowała wiele projektów związanych z edukacją dzieci romskich, jak np.: Nońcia, Romski Pstryk,Warsztaty na temat Historii Romów. Stypendystka programu rządu amerykańskiego International Leadership Visitor Program.
Grazyna Jaskowiak
Będzie gotować tradycyjne potrawy romskie.
Wiecej informacji TUTAJ
Skip to content